De gaskraan in Groningen moet verder dicht, als het aan de Raad van State ligt. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft onvoldoende duidelijk gemaakt waarom op jaarbasis een winning van 33 miljard kubieke meter uit het Groningenveld noodzakelijk zou zijn.

Dat heeft de Raad van State woensdag besloten in een zaak rond tientallen bezwaren van onder meer gemeenten, belangengroepen en particulieren.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet de gaskraan verder dichtdraaien of een beter gemotiveerd besluit moeten nemen waarom op jaarbasis een winning van 33 miljard kuub nodig is.

Verlaging plafond gaswinning Groningen

Afgelopen juni bepaalde Kamp dat voor het kalenderjaar 2015 in totaal 30 miljard kuub uit het Groningenveld gehaald zal worden. Daarnaast kan eenmalig een beroep gedaan worden op de gasopslag in Norg, waaraan 3 miljard kuub wordt onttrokken.

Verder wilde de minister voor het ‘gasjaar’ dat loopt van 30 september 2015 tot 1 oktober 2016 in totaal maximaal 33 miljard kuub uit het Groningenveld laten halen. Dat zou het minimum zijn dat nodig is om leveringszekerheid te garanderen. Dit besluit is volgens de Raad van State echter niet goed gemotiveerd. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag van oktober 2015 tot oktober 2016 daarom maar 27 miljard kuub aardgas winnen in Groningen.

De Raad van State plaatste wel een kanttekening: Kamp mag méér dan 27 miljard kuub winnen als we te maken krijgen met een heel koude winter.

Omdat de rechter het oorspronkelijke besluit uit juni van de minister heeft vernietigd, zou de NAM eigenlijk onbeperkt gas mogen winnen. De Raad van State nam daarom een voorlopige voorziening die de gaswinning beperkt tot 27 miljard kuub. Ook moet de gaskraan bij Loppersum, waar de kans op bevingen het grootst is, zoveel mogelijk dicht blijven.

6 miljard kuub minder gas scheelt staat ruim miljard euro

De gevolgen van de lagere gaswinning voor de staatskas kunnen aanzienlijk zijn. Het Groningenveld wordt geëxploiteerd door de NAM, een bedrijf dat voor de helft van Shell en voor de helft van ExxonMobil is. De controle over het Groningenveld moet de NAM echter delen met de staat. Via de Maatschap Groningen bezit de overheid 40 procent van het Groningenveld en de helft van de zeggenschap.

De staat verdient dus direct aan de gasproductie uit het Groningenveld (Maatschap Groningen), maar ook nog via de participatie in Gasterra, het handelsbedrijf dat het Groningengas in- en doorverkoopt. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau leidt een beperking van de gaswinning ter grootte van 1 miljard kubieke meter ertoe, dat er ongeveer 200 miljoen euro minder de schatkist invloeit.

Neem je die vuistregel als uitgangspunt, dan zou een winning van 27 miljard kuub in plaats van 33 miljard kuub een inkomstenderving voor de staat van ongeveer 1,2 miljard euro opleveren.

Hogere import buitenlands gas

De lagere gaswinning van eigen bodem heeft ook directe invloed op de economische groei. Afgelopen week bleek bijvoorbeeld dat de invoer in Nederland harder is gegroeid dan de export in het derde kwartaal van dit jaar. "Nederland voerde (...) fors meer gas in om de lagere binnenlandse aardgaswinning te compenseren. Het saldo van in- en uitvoer droeg mede daardoor negatief bij aan de groei", zo signaleerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wat betreft de detailcijfers over de invoer van aardgas gaan de data van het CBS voorlopig niet verder dan juli. Onduidelijk is vooralsnog wat de herkomst van de verhoogde import van aardgas is. Dat gas kan bijvoorbeeld uit landen als Noorwegen of Rusland komen.

De woordvoerder van Gasterra, het bedrijf dat het Groningengas inkoopt van de NAM, zegt hierover desgevraagd tegen Z24: "Gasterra verkoopt vooral Nederlands gas, uit Groningen en de kleine velden in de Noordzee. Daarnaast hebben we twee grotere importcontracten en enkele kleintjes, die tezamen echter niet meer dan ongeveer 10 procent van onze portfolio uitmaken. Ongeveer vijf procent daarvan kwam de afgelopen jaren uit Rusland. Wij importeren niet meer dan normaal. Wat we wel doen, is extra inkopen op de vrije gasmarkt als gevolg van de lagere productie uit Groningen. Waar dat gas vandaan komt, weten wij niet. Het gas dat in Nederland op de gasbeurs, TTF, wordt verhandeld, is door verschillende partijen ingevoed. Een groot deel is inderdaad van ons afkomstig maar niet uitsluitend."

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl